el%C3%A4inihminen.jpgkukka.jpg

Sydän ja tunteet

Mikä on eläin ihmisessä? Voiko sellaista olla? No, muistuttavathan jotkut ihmiset lemmikkiään, joten ehkä suuri kiintymys noiden kumppanusten välillä voi aiheuttaa ulkonäönkin jonkinlaisen yhdennäköistymisen. Se on silloin sydämen tasolta lähtevä asia, sydänhän on tunteiden kanssa tekemisissä. Viime aikoina onkin paljon sydämen fyysistäkin olemusta ihmetelty, miten sydän voi sisältää sellaisia soluja, joita on luultu olevan vain esim. aivoissa. Se viittaa siis siihen, että sydän on salaperäisempi ja monipuolisempi elin, kuin on uskottukaan. On myös olemassa särkyneen sydämen syndrooma, johon  voi vaikkapa kuolla.

Elukkaoppia

Mutta entäs ne elukkamme? Ihmisessä voi tietysti olla jonkin verran eläimellistä käytöstä, mutta mikä sitä loppujen lopuksi on. Monestihan sanotaan ihmisen julmuutta eläimellisyydeksi, kuten lajitoverien harrastuksen vuoksi tappamista ja kiduttamista. Mutta niin kuitenkin harva eläin tekee. Eläin tappaa elääkseen. Teosofia tuokin vielä yhdenlaisen eläimellisyyden näkyville, ja se onkin jo eri luokkaa, kuin nuo kiltit  pikku leijonat savannilla harventamassa gnu-antilooppilaumoja. Sitä voisi kai ajatella  jonkinlaisena voimana, joka vaikuttaa ihmisen olemuksessa, luonteessa. Sillä kun eläimen atavismi yhdistyy ihmisen järkeen, siitä voi syntyä peto.

Ihmiseläimestä ihmisenkeliksi

Mutta mikä sitten neuvoksi? - Se, että ihmisessä on myös hyvän voima enkelin, tai Korkeamman Minän muodossa. Se voi olla enemmän piilossa, kuin tuo eläin, mutta sen on kuitenkin sanottu olevan ikuisen ja voittavan voiman, kun taas paha on häviävä ja väliaikainen. Sitä lajia näyttää kuitenkin syntyvän aina uutta tiuhaan tahtiin, joten työtä vielä riittää meidän kasvamisessamme oikeiksi ihmisiksi. Mutta sanotaanhan, että mitään hyvää ei synny ponnistuksetta.  Ehkä hyvän syntyminen siksikin tuntuu hitaammalta, jos sen kasvattamisessa on  ollut valtavan pitkä tie ja kova työ vuosimiljoonien kautta. Mutta  kerran se voi ihmisessä syvällisesti syntyä esim. jonakin suurena henkisenä kokemuksena. Silloin se   hänestä tuskin kovin helposti luopuu.